
Розрахунок потреби в гарячій воді є основою при підборі водонагрівального обладнання. При прогнозуванні потрібно завжди враховувати індивідуальні вподобання та звички споживачів. Нижче наведені типові значення водоразбору, які використовуються для оцінки потреби в гарячій воді, і які слід розглядати як приблизні. Зазначимо, що ці дані застосовуються для розрахунків у Німеччині. У українських споживачів ці значення, як правило, дещо вищі.
Окремі види водоразбору
|
Тип водоразбору |
Витрати води (у перерахунку |
Температура витратної |
Мінімальний запас |
|
Умивальник |
10 - 15 л |
37° C |
8 - 16 л |
|
Ванна |
150 - 180 л |
40° C |
90 - 108 л |
|
Душ |
30 - 50 л |
37° C |
16 - 27 л |
|
Кухонна мийка |
10 - 20 л |
50° C |
8 - 16 л |
Квартира (котедж)
|
Потреба в гарячій воді на одну людину, л/добу |
Споживання електроенергії |
||
|
Температура гарячої води |
60° С |
45° С |
кВт·год/добу/людина |
|
Економне споживання |
10 - 20 |
15 - 30 |
0,6 - 1,2 |
|
Середнє споживання |
20 - 40 |
30 - 60 |
1,2 - 2,4 |
|
Велике споживання |
40 - 80 |
60 - 120 |
2,4 - 4,8 |
Готель
|
Тип водорозподілу |
Літри / добу (60° С) |
На одну: |
|
Номер з душем і ванною |
120 - 180 |
одного мешканця |
|
Номер з ванною |
95 - 140 |
одного мешканця |
|
Номер з душем |
50 - 100 |
одного мешканця |
Мотель (невеликий)
|
Тип водорозподілу |
Літри / добу (60° С) |
На одну: |
|
Умивальник |
15 |
одного проживаючого |
|
Ванна |
90 |
одного проживаючого |
|
Душ |
50 |
одного проживаючого |
|
Уборка приміщення |
5 |
номер для проживання |
|
Мийка на кухні для приготування сніданків |
5 |
для приготування сніданків |
Перукарня
|
Тип водорозподілу |
Літри / добу (60° С) |
На одну: |
|
Чоловічий салон |
40 |
1 робоче місце |
|
Жіночий салон (до 8 робочих місць) |
100 |
1 робоче місце |
|
Жіночий салон (9 - 14 робочих місць) |
80 |
1 робоче місце |
|
Уборка виробничого приміщення |
0,5 |
на 1 м² виробничої площі |
Закусочна (небольшая)
|
Тип водорозподілу |
Літри / добу (60° С) |
На одну: |
|
Експлуатаційні витрати в цілому |
30 |
1 посадкове місце |
Дитячий садок
|
Тип водорозподілу |
Літри / добу (60° С) |
На одну: |
|
Дитяча раковина для умивання |
2,5 |
однієї дитини |
Спортивні, оздоровчі, навчальні та виробничі установи
|
Тип водорозподілу |
Літри / добу (60° С) |
На одну: |
|
Басейн: |
20 |
одного користувача |
|
Суха баня, сауна |
50 |
одного користувача |
|
Школа, спортивний зал |
40 |
одного користувача |
|
Будинок для літніх людей |
60 |
одна ліжко-місце |
|
Лікарня |
60 - 120 |
одна ліжко-місце |
|
Промислове підприємство |
30 |
одного співробітника |
Мала пекарня
|
Тип водорозподілу |
Літри / добу (60° С) |
На одну: |
|
Замішування тіста, очищення машин і обладнання |
50 |
1 м² виробничого |
|
Прибирання виробничого приміщення |
0,5 |
1 м² виробничого |
|
Гігієнічні потреби (душ, миття рук) |
30 |
одного співробітника |